torstai 4. syyskuuta 2014

Lyhytaaltoinen säteily

Tehdäänpä näin aluksi selkoa, mikä on lyhytaaltoinen ja mikä on pitkäaaltoinen säteily.
Oheisella kuvalla pyrimme selkeyttämään tilannetta:

Kuvan vasemmassa reunassa näkyy lyhytaaltoinen säteily. Lyhytaaltoinen säteily on vaarallista siksi, että se läpäisee soluja ja pystyy rikkomaan solujen molekyylisidoksia ja vaurioittamaan DNA: ta.  Ohessa näkyy kuva siitä, miten lyhytaaltoinen säteily vaurioittaa DNA: ta.


Tärkein asia minkä opin kappaleesta on, että otsonin oheneminen lisää haitallista UV-säteilyä. Otsonikerrosta tuhoavat aineet sisältäävät joko klooria tai bromia, jotka hajoittavat otsonimolekyyliä. Otsonikerroksen hajoaminen on suurimmilta osin ihmisten aikaansaannosta. Otsonikerros on kuitenkin ilmakehän osa, joka suojelee ihmisiä UV-säteilyltä, joten on erittäin huono asia, että ihmiskunta on ajuanut sen niin hiuonoon tilanteeseen. Liiallinen UV-säteily on puoleestaan vaarallista ja aiheuttaa solujen DNA: ssa mutaatioita.

Tunnilla tuli tutuksi käsite CFC-yhdisteet. CFC-yhdisteet eli freonit (engl. chlorine-fluorine-carbon, CFC) ovat kemiallisia yhdisteitä, jotka muodostuvat klooristafluorista ja hiilestä. Klooratut ja/tai fluoratut hiilivedyt ovat molekyylipainoltaan pieninä yhdisteinä kaasumaisia, pidempinä ketjuina nestemäisiä tai vahamaisia ja pitkinä polymeereinamuoveja, kuten teflon. Yhteistä näille kemikaaleille on se, että ne eivät helposti reagoi muiden kemikaalien kanssa, ja ovat siten myös turvallisia ihmiselle.

En ole ennen törmännyt aiheeseen kovin montaa kertaa, mikä on outoa, sillä aihe liittyy monella tapaa jokaisen ihmisen elämään. Jokaisen tulisi tietää, lyhytaaltoisten säteilyjen haittavaikutuksista, sillä ne voi aiheuttaa sairauksia, joita tulisi osata ehköistä. Olen kyllä muutaman kerran törmännyt aiheeseen ja tiesin ennestään ainoastaan UV-säteilystä. UV- säteily aiheuttaa mm. syöpää ja sitä voi ehkäistä esim. aurinkorasvalla ja sillä että ei ole auringossa 10-14 aikoihin, jolloin aurinko paistaa kirkkaimin.

Löysin aiheeseen liittyvän lyhkäisen artikkelin Helsingin Sanomien sivuilta
http://www.hs.fi/kotimaa/a1373419092383

Kappaleeseen liittyen valitsin tehtävän 3
Ratkaisu:
a) UV-B-säteily vaurioittaa DNA.ta, soluja ja solujen proteiineja.
b) Soluihin se vaikuttaa häiriinnyttäen aineenvaihduntaa, proteiineja ja muuttaa sen geeniä aiheuttaen mutaatiota.
c) UV-säteily voi aiheuttaa yksilölle sairauksia, kuten syöpää ja lisäksi se voi vaikuttaa kasvuun ja lisääntymiseen. Myös perimän muutokset ja mutaatiot soluissa voi vaikuttaa yksilöön monin eri tavoin.
d) Kaikki edellämainitut tekijät vaikuttavat myös ekosysteemeihin, sillä se voi vaikuttaa syntyvyyteen, terveyteen, sairauksiin ja kuolleisuuteen. Näin populaatioissa voi esiintyä eri sairauksia ja niistä voi syntyä uusia sairauksia, joista voi tulla jopa perinnöllisiä eri mutaatioiden kautta.



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti