perjantai 5. syyskuuta 2014

Loput kappaleet bios 3 kirjasta

Kestävä kehitys:

Kestävä kehitys pyrkii säilyttämään maapallon elinkelpoisena tulevaisuutta varten.

Kappale käsittelee monia tärkeitä asioita. Yksi kappaleen tärkeistä asioista on kestävän kehityksen eri ulottuvuudet. Kestävään kehitykseen kuuluu neljä eri ulottuvuutta: ekologinen, taloudellinen, sosiaalinen ja kulttuurinen ulottuvuus.
   Luonnovarojen riittävyyden varmistaminen liittyy taloudelliseen kestävyyteen. Uusiutumattomien luonnovarojen käyttöä tulee rajoittaa ja kierrätystä tehostaa, koska muuten uusiutumattomia luonnonvaroja ei riitä tuleville sukupolville.
   Sosiaalinen kestävyys on kaikkien ihmisten tasavertaiset mahdollisuudet tyydyttää perustearpeensa.
   Maailmassa on monia eri kulttuureja. Eroja ovat esim. kieli, uskonto ja tavat. Kulttuurien erilaisuus ja erilaiset tarpeet pitää hyväksyä, jotta maapallon kestävä kehitys toteutuisi. Tällöin puhutaan kulttuurisesta kestävyydestä.
   Maapallon ekologisten prosessien toiminnan turvaaminen, biologisen monimuotoisuuden säilyttäminen ja luonnonvarojen kestävä käyttö kuuluvat ekologiseen kestävyyteen. Ekologinen kestävyys on tärkeää, koska kestävä kehitys rakentuu ekologisen kestävyyden varaan. Ekosysteemeihin joutuvat vieraat aineet tai haitalliset muutokset aineiden kierrossa uhkaavat ekologisia prosesseja. Ykis suurista uhkista on myös biologisen monimuotoisuuden häviäminen ja sen säilyttäminen onkin yksi ihmiskunnan haasteista


Yllä olevassa kuvassa näemme muutaman ympäristömerkin. Jokaisen ihmisen valinnat vaikuttavat meidän elinympäristöön ja siksi onkin suositeltavaa käyttää ympäristöystävällisiä tuotteita.



 Valitsin kappaleesta käsitteeksi ekologisen jalanjäljen. Ekologinen jalanjälki kuvaa sitä, kuinka suuri maa- ja vesialue tarvitaan ihmisen tai ihmisryhmän kuluttaman ravinnon, materiaalien ja energian tuottamiseen sekä syntyneiden jätteiden käsittelyyn.

Oman ekologisen jalanjäljen voit mitata tältä sivulta:  http://www.mtv3.fi/ekolaskuri/

Tehtäväksi valitsin tehtävän 1

1. Kuluttajan ekologinen jalanjälki
a)Työmatka omalla autolla - joukkoliikennevälineellä: Joukkoliikenne on parempi, koska se kuormittaa vähemmän ympäristöä.
b)Asuminen omakotitalossa - kerrostalossa: Kerrostalossa asuminen on parempi, koska se tuottaa pienemmän jalanjäljen.
c)Asuminen kaupungissa - maaseudulla: Kaupunki on parempi vaihtoehto. Se on ekologisesti edullisempaa, koska toiminnot keskittyvät pienemmälle alueelle kuin haja-asutuksessa.
d)Lähiruoka - tuontiruoka:  Lähiruoka on halvempaa. Kuljetuksen energiakulutus on pienempää kuin tuontiruualla. 
e)Kasvisruoka - Liharuoka:  Kasvisruoka on parempi, koska samankokoinen maa-ala tuottaa karkeasti laskien kymmenkertaisen ravintomäärän kasviravintoa eläinravintoon verrattuna. Kasvisyöjien ekologinen jalanjälki on pienempi kuin pelkkää liharuokaa käyttävän.
f)Hiihtoloma mummolassa - etelässä: Parempi vaihtoehto on mennä mummolaan, koska siitä tulee pienempi jalanjälki


YMPÄRISSTÖONGELMIIN RATKAISU:

Tärkein asia, jonka kappaleesta opimme, on kuinka ympäristönsuojelussa on kyse monista eri tekijöistä. Toimivaan ympäristönsuojeluum tarvitaan pohjaksi laajoja tutkimuksia, joiden perusteella säädetään lakeja ja tehdään erilaisia kansainvälisiä sopimuksia. Tämän jälkeen pitää tietenkin valvoa, että säädökset ja lait toteutuvat käytännössä.


Kappaleessa uusina termeinä opimme sanan ekotehokkuus. Ekotehokkuus tarkoittaa sitä, että tehdään enemmän tavaroita ja palveluja samalla kun tuotetaan vähemmän päästöjä ja saasteita. Ekotehokas tuotanto on näin ympäristöä vähemmän kuluttavaa tuotantoa.
Ekotehokkuuteen kuuluvat seuraavat osa-alueet:


  • Materiaalin tarpeen vähentäminen tuotteissa ja palveluissa
  • Myrkyllisten materiaalien vähentäminen
  • Parannettu kierrätettävyys
  • uusioraaka-aineiden käyttö
  • Tuotteiden parempi kestävyys


Tunnilla käsitellyyn aiheeseen on varmasti tullut tutustuttua jo ala-asteella. Itse muistan jo alakooululaisena järjestöstä WWF, joka on varmasti kaikille tuttu ja järjestön toiminnan tiedetään pyrkivän edistävän luonnon- ja ympäristönsuojelua. Järjestö tunnetaan varmasti logostaan, jossa on pandakarhu.

Tein kirjan tehtävistä tehtävän 2
a) Lemmenjoki (kansallispuisto), Urho Kekkosen kansallispuisto, Kevo (luonnonpuisto)
b) Suurin osa sijoittuu pohjois- Suomeen
c) Pohjois -Suomen maat ovat pohjoisessa valtion omistuksessa, pohjoisessa ei ole niin paljon asutusta, joten luontoa on helppo säilyttää siellä ja  sitä on siellä alkuperäisessä tilassaan
d) Lähin luonnonpuisto on ehkä sinivuori ja kansallispuistoista on kolovesi tai leivonmäki, jonne on 5 km pitempi matka, riippuen siitä missä päin siilinjärveä/ kuopioo asuu

Ympäristön uhat ja ympäristöongelmat:

Ympäristöuhat vaikuttavat koko maapallolla. Ympäristöuhkia ovat esim. ilmaston muutos, otsonikeeroksen oheneminen, merien saastuminen ja biologisen monimuotoisuuden väheneminen. Ympäristösuojelulla pyritään ehkäisemään ympäristöongelmien syntyä sekä poistamaan tai lieventämään olemassa olevia ympäristöongelmia. Ongelmien ratkaisu ei kuitenkaan onnistu ilman laajaa ja tehokasta kansainvälistä yhteistyötä ympäristönsuojelussa. Kaikki tieto, osaaminen ja tekniikka, joita tarvitaan ympäristöongelmien ratkaisussa täytyy olla kaikkien valtioiden käytettävissä. Lisäksi köyhät maat tarvitsevat lisä tukea, koska niillä ei ole varaa huolehtia omasta ympäristöstä.

Yksi osa ympäristönsuojelua on luonnonsuojelu. Luonnosuojelun tarkoitus on suojella alkuperäistä luontoa ja sen monimuotoisuutta. Nykyään on monia eri hallitusten välisiä luonnosuojelusopimuksia, joiden avulla pyritään suojelemaan uhanalaisia lajeja tai niiden elinympäristöjä. Luonnonsuojelusopimuksia on esimerkiksi CITIES-sopimus ja rasmarin sopimus. CITIES-sopimus kieltää yli 500 eläinlajin vienni yli 100 valtiossa. Afrikan norsukannat ovat kääntyneet selvään nousuun tämän sopimuksen avulla. Rosmarin sopimuksen avulla on puolestaan onnistuttu suojelemaan yli 30 miljoonaa hehtaaria arvokkaita kosteikkoja.



WWF on maailman luonnosuojelusäätiö ja Luonto-Liitto on lasten ja nuorten luonnosharrastus- ja ympäristönsuojelujärjestö.

Käsitteeksi valitsimme kansalaislikkeen. Se tarkoittaa jotakin asiaa ajamaan perustettu kansalaisten liike. esim. Koskien patoamista vastustava kansalaisliike.

Tehtäväksi valitsin 1 tehtävän.

1.Kehitysmaat: Miksi kehitysmaiden osuus biosfääriin leviävistä ympäristöpäästöistä tulee todennäköisesti kasvamaan?

Koska elintaso kehityismaissa kohoaa, mikä tarkoittaa kansalaisten ja teollisuuden kulutuksen kasvua. Myös väestö kasvaa ja teollisuus tuotanto lisääntyy voimakkaasti kehitysmaissa.Myös monet teollisuusmaat siirtävät tuotantoa kehitysmaihin, koska siellä on pienemmät tuotantokustannukset ja löysemmät ympäristölainsäädöt.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti