maanantai 18. elokuuta 2014

Aloitellaan biologian neljännettä kurssia :)

Oppikirjana olen käyttänyt Sanoma Pro Oy:n Bios sarjaa ja nyt olen biologian neljännellä kurssilla joten kirjana on Bios 4. Kirjoituksiin olen menossa 4 koulussa opiskellun kurssin pohjalta ja viidennen kurssin sekä kertauksen opiskelen itsenäisesti. Kursseista olen saanut pelkkiä kiitettäviä eli yleensä kymppejä mutta tais ainaki yks ysikin olla mukana. Kesällä olin kuitenkin jo opiskellut neljännen ja viidennen kurssin ja löytyy multa toi kertauskirjakin. Tosin kesän jälkeen ei oikein meinaa muistaa mitään joten kertaamiselle on todellakin tarvetta... Olen menossa kirjoittamaan myös pitkää matikkaa ja ruotsia, joten opiskeluntäyteistä ekaa jaksoa on luvassa. Blogiteksteissäni tulen aina aluksi tiivistämään kirjan kappaleen ja sen jälkeen kerron ajatuksiani ja lisäilen linkkejä aiheeseen liittyviin sivustoihin ja artikkeleihin ja teen jonkun kirjan tehtävistä :D

Mutta aloitetaan nyt vihdoin opiskelu neljännen kurssin osalta. Biologian neljäs kurssi käsittelee ihmisen biologiaa ja ainakin ennen tätä kurssia on pidetty ihmisen anatomiaa käsittelevänä kurssina. Kuten yleensä kaikissa oppiaineissa, ensimmäinen kirjan kappale on aiheeseen tutustumista, eli tässä tapauksessa tutustutaan ihmisyyden historiaan, eli kädellisiin ja apinoihin ja siihen miten ihminen on kehittynyt.

Kappale 1: Ihminen on erittäin sopeutuva laji

 Ensimmäisessä kappaleessa keskitytään määrittämään mikä ero on kädellisillä, ihmisillä ja ihmisapinoilla. Tiivistän kappaleen teorian yksinkertaiseen taulukkoon (on myös tehtävä 1):

Ihmiset:
-älykkäitä
-pitkä elinikä, pitkä lapsuus
-kehittyviä
-puhekyky (suuontelon ja kurkunpään rakenne)
-suuret aivot (3-4 krt. isommat kuin ihmisapinoilla)
-tasalämpö
-hampaiden rakenne kehittynyt hyödyntämään monenlaista ravintoa
-liikkuminen kahdella jalalla
-karvapeite vähäinen, hikirauhasia paljon
-työkalujen käyttö
-yhteisöllisyys, sosiaalisuus

kädelliset:
-peukalo kääntyy kämmentä vasten
-raajoissa 5 sormea/ varvasta -> tarttumisote
-hyvä näköaisti (tärkein aisti), suuret aivot,  hyvä oppimiskyky
- jälkeläiset kehittyy hitaasti
-ihminen kuuluu kädellisten lahkoon ihmisapinoiden kanssa

ihmisapinat:
-tarkkuusote
-kumara kävelyasento
-suuret, mutta ei poimuttuneet aivot (ihmisillä poimuttuneet, mikä tekee ihmisistä fiksumpia)
-uroksilla siitinluu mahdollistaa erektion, naaraat ei saa orgasmia
-vahvat niskalihakset pitää päätä pystyssä

Mikä ero on apinalla ja ihmisellä?
Ihmisten ja apinoiden sukulaisuutta on tutkittu paljon. Tutkimuksessa on vertailtu proteiinien ja DNA:n samankaltaisuutta ja yhtäläisyyksiä on havaittu. Ihmisen ja simpanssin perimän on todettu olevan 95-99% samankaltaisuutta. Vaikka geenitasolla ihminen muistuttaa todella paljon simpanssia, on niiden toiminnassa suuria eroja, mikä saa aikaan eron ihmisten ja simpanssien välille. Vaikka maksan soluissa geenit toimivat samalla tavalla, niin ihmisellä hermosoluissa syntyy proteiineja viisi kertaa simpanssia tehokkaammin. Muita keskeisiä eroja on aivojen kasvun geeneissä, mikä vaikuttaa yksilön kehitykseen ja älykkyyteen, ihmisen kurkunpää on kehittynyt niin, että ihminen kykenee tuottamaan puhetta ja ruumiinmuoto on erilainen kuin apinoilla.

Tärkeintä mitä kappaleesta opin oli miten ihminen eroaa sukulaislajeistaan. Vaikka geenit täsmäävät ihmisapinoiden kanssa, niin geenien toiminta ei ole niin tehokasta apinoilla, joten ne eivät ole kehittyneet ihmisten tasolle.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti