tiistai 19. elokuuta 2014

Ihmislajin historiaa

Vielä alkuviikon ajan tulen keskittymään täysin biologian nelos kurssiin mutta viikonloppuun mennessä olisi sitten tarkoitus alkaa kertaamaan kirjoituksiin ja kirjoitella vähän kirjoituksia muistakin biologian kursseista.

Biologian neljännen kurssin toinen kappale käsittelee ihmislajin kehitydtä ja historiaa. Ihmislajin evoluutio, kädellisten evoluutio alkoi kymmeniä mijloonia vuosia sitten Afrikassa. Ihmislajin historiaa on tutkittu pitkälti fossiilien avulla, joita on löydetty jo 70 milj. vuotta sitten. Ensimmäiset ihmisapinoiden fossiilit löytyivät noin 20 milj. vuotta sitten. Fossiileja löytyy jatkuvasti lisää ja ihmislajin historiaa täydennetään koko ajan. Fossiileista tutkitaan mm. ikä, rakenne ja geenit.

Fossiilien ikä selvitetään vertaamalla DNA:n rakennetta ja radioaktiivisten aineiden puoliintumisaikojen avulla. Rakenteella pyritään selvittämään anatominen rakenne, mikä kertoo lajin kehitysaskeleista ja lajin muuttumisesta. Muun muassa hampaat kertovat iän lisäksi ravinnosta, lantiosta voidaan päätellä liikkumisasento ja kallon sisäpinnasta voi tutkia aivojen kokoa. Ihmisen evoluution aikana merkittävin muutos on ollut aivojen kehitys, sillä aivot ovat kasvaneet yli kolme kertaa mutaatioiden seurauksena.

Afrikan mannerlaatan murtuminen kahteen osaan noin 12 milj. vuotta sitten johti isolaatioon, jonka seurauksena silloinen kädellispopulaatio kehitttyi uuteen suuntaan ilmaston muuttuessa kuivemmaksi.

Seuraava kehitys kädellispopulaatiossa tapahtui 7-8 milj. vuotta sitten kun eräs populaatio siirtyi asumaan metsäsavannialueelle. Uusi kädellislaji liikkui kahdella jalalla, karvapeite väheni ja pystyasennossa energiankulutus on pienempi. Käsien vapautuminen mahdollisti ravinnon keräämisen jälkeläisille.Tätä lajia kutsutaan etelänapinoiksi eli apinaihmisiksi.

Varhaisen ihmisen kehityksessä tapahtui isoja muutoksia, sillä elinolosuhteet tiukentuivat. Kilpailu ravinnosta sai aikaan lihan käytön ravintona, tulen käyttö alkoi ja alettiin käyttää työkaluja. Aivojen rakenne muuttui ihmismäisemmäksi ja puhekyky alkoi kehittyä. Myös yhteisöllisyys, perhe ja sosiaalisuus alkoi näkyä varhaisen ihmisen kehityksessä.

Nykyihminen on syntynyt Afrikassa. Ihmispopulaation määrä kasvoi kunnes afrikassa purkaantui tulivuori, joka johti pullonkaulalmiöön ja suurin osa ihmisistä menehtyi. Jäljelle jääneiden ja elossa selvinneiden jälkeläisiä olemme me nykyihmiset.

Kirjan tehtävistä teen tehtävän 4. sillä se on vuoden 2008 syksyn yo tehtävä. Tehtävänantona on selittää kuinka käden kehitys, pystyasento ja yhteisöllisyys liittyy ihmisen evoluutioon. Yksinkertaistan hieman vastausta enkä kirjoita esseetä, jota kukaan ei jaksaisi lukea, vaan kirjoitan ranskalaisin viivoin aatteita vastauksesta.

Käden kehitys:
- tarttumisote -> ruoan kerääminen, työkalujen kehitys, ravinnon kuljettaminen => käden hienomotoriset taidot kehittyy mikä saa aikaan älyllisen kehityksen ja se saa aikaan käden käyttämisen elintoiminnoissa ja tekemisissä
Pystyasento:
-elimistö ei altistu ylikuumenemiselle, elimistön jäähdytysjärjestelmä tehostui, ruoan perässä helpompi liikkua ja kantaa ruokaa käsissä => anatominen rakenne muuttui hyödyllisempään suuntaan
-Yhteisöllisyys:
 - ihmislajin elinikä piteni, sillä yksilöt pitää huolta toisistaan: ruokkii ja hoitaa sairaita, parisuhde ja jälkeläisistä huolehtiminen (molemmat vanhemmat => perhe), ruoanhaku tehostui => ei nälkäkuolemaa, joten elinikä piteni ja vaaroja vastaan yhteisöt pärjäsi paremmin kuin yksilöt


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti